Kod | CHE_AZY_S1 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Chemii |
Kierunek studiów | Chemia, specjalność: Analiza żywności |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | Pierwszego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 34 |
Czas trwania | 3 lata |
Opłaty | 85 |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Na chemii ze specjalnością analiza żywności:
- dowiesz się wszystkiego o najnowszych metodach fizykochemicznych stosowanych w produkcji, przetwórstwie i analizie żywności
- poznasz technologię i inżynierię chemiczną w przemyśle spożywczym oraz podstawy prawa i ekonomii w tym zakresie
- zdobędziesz wiedzę z zakresu chemii ogólnej, organicznej, nieorganicznej, fizycznej, kwantowej oraz krystalografii
- nauczysz się bezpiecznie pracować w laboratoriach
- możesz rozwijać się w kołach naukowych (Alkahest, Sherlock lub Bioaktywni) i samorządzie studenckim
- możesz wyjechać za granicę w ramach międzynarodowej wymiany studentów
- zdobędziesz praktyczną wiedzę - sprawdź przedmioty w Uniwersyteckim Systemie Obsługi Studiów
Mocne strony:
- specjalność utworzona w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku pracy - szczególnie w obszarze produkcji i bezpieczeństwa żywności
- wysoka jakość kształcenia!
- certyfikat akredytacji międzynarodowej Chemistry Eurobachelor® dla programu studiów I stopnia na kierunku chemia przyznany przez ECTN
(European Chemistry Thematic Network Association) - certyfikat Doskonałości Kształcenia w kategorii „Partner dla rozwoju – doskonałość we współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym”
dla kierunku chemia na Wydziale Chemii UMCS przyznany przez Polską Komisję Akredytacyjną - nowoczesna aparatura badawcza
- kadra o wysokich kwalifikacjach
Gdzie można pracować po chemii ze specjalnością analiza żywności:
- laboratoria kontrolujące jakość żywności
- laboratoria analityczne
- firmy z sektora przemysłu spożywczego
- ośrodki rolnicze
- jednostki naukowo-badawcze związane z produkcją, przetwórstwem i analizą żywności
- zakłady zajmujące się projektowaniem innowacyjnych produktów żywnościowych oraz żywności funkcjonalnej
Na wszystkich kierunkach UMCS znajdziesz:
- programy wymiany międzynarodowej
- akademiki
- stypendia i zapomogi
- wsparcie osób niepełnosprawnych
- sport na wysokim poziomie
- wydarzenia kulturalne i rozrywkowe
- wsparcie psychologiczne
- rozwój osobisty i zawodowy
- organizacje studenckie
Zapisz się już dziś!
Zasady rekrutacji:
- jeden wybrany przedmiot: chemia, biologia, fizyka i astronomia, fizyka, informatyka, matematyka, geografia
- zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwskazań do podjęcia tych studiów