Unia Europejska
  • zaloguj się
  • utwórz konto

Rekrutacja letnia - rok akademicki 2024-2025

zmień rekrutację

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Chemia, specjalność: Analiza żywności - stacjonarne pierwszego stopnia

Szczegóły
Kod CHE_AZY_S1
Jednostka organizacyjna Wydział Chemii
Kierunek studiów Chemia, specjalność: Analiza żywności
Forma studiów Stacjonarne
Poziom kształcenia Pierwszego stopnia
Profil studiów ogólnoakademicki
Języki wykładowe polski
Czas trwania 3 lata
Opłaty 85
Wymagany dokument
  • Matury
  Zadaj pytanie
Tura 1 (17.04.2024 00:00 – 10.07.2024 23:59)

Uwaga!

Jeśli wybrałeś więcej, niż jeden kierunek – ustaw priorytety w systemie rekrutacyjnym. To bardzo ważne!

Przyjmiemy Cię na jeden kierunek - ten, który wybrałeś jako priorytet i na którym otrzymasz wystarczającą liczbę punktów. Pozostałe miejsca zwolnią się dla innych osób.

Priorytety możesz zmienić w zakładce Moje konto / Zgłoszenia rekrutacyjne do 8 lipca. Zobacz, jak to zrobić - przejdź do instrukcji


Jeśli chcesz studiować na dwóch kierunkach jednocześnie, prześlij maila do Biura Rekrutacji: rekrutacja@umcs.pl

Terminarz rekrutacji

  • 17 kwietnia – rozpoczęcie internetowej rejestracji kandydatów;
  • 10 lipca – zakończenie rejestracji i wnoszenia opłat rekrutacyjnych przez kandydatów;
  • 16 lipca — zakończenie postępowania kwalifikacyjnego przez komisje rekrutacyjne, ogłoszenie list rankingowych i list osób zakwalifikowanych na studia w ramach limitów miejsc w sposób zwyczajowo przyjęty — poprzez pisemne ogłoszenie w obiektach odpowiednich wydziałów oraz umieszczenie wyników postępowania na osobistych kontach kandydatów w systemie SOR;
  • 17-19, 22 lipca — dostarczanie dokumentów w miejscach wyznaczonych przez dziekanów wydziałów i podanych do wiadomości kandydatów w systemie SOR; W przypadku niewypełnienia limitu miejsc w pierwszym, lub kolejnych terminach, komisja rekrutacyjna ogłasza następną listę osób zakwalifikowanych na zwolnione 2 miejsca. Miejsca uważa się za zwolnione, jeżeli liczba osób, które złożyły komplet dokumentów, wyrażając w ten sposób wolę podjęcia studiów, jest mniejsza od limitu przyjęć na dany kierunek studiów określonego zarządzeniem Rektora. Kandydaci mogą nadsyłać wymagane dokumenty za pośrednictwem publicznego operatora pocztowego. W takim wypadku decyduje data doręczenia dokumentów do właściwej komisji rekrutacyjnej.
  • 24 lipca – ogłoszenie kolejnej listy osób zakwalifikowanych na zwolnione miejsca;
  • 25-26, 29 lipca – dostarczanie dokumentów kandydatów z drugiej listy

Miejsce przyjmowania dokumentów

sala M, budynek Małej Chemii, Plac Marii Curie-Skłodowskiej 3

Godziny przyjmowania dokumentów:

9:00-14:00

tel. (*czynny w terminie i godzinach pracy komisji): 81-537-77-50


Opis kierunku

Jeśli chcesz posiadać gruntowne wykształcenie ogólnouniwersyteckie ze szczególnym uwzględnieniem chemii i analizy żywności to jest to specjalność właśnie dla Ciebie! Po specjalności analiza żywności uzyskasz możliwość pracy w firmach działających w sektorze przemysłu spożywczego, ośrodkach rolniczych i jednostkach naukowo-badawczych  związanych z produkcją, przetwórstwem i analizą żywności,  w laboratoriach kontroli jakości żywności,  oraz laboratoriach analitycznych.

Możliwości w trakcie studiów

  • Studia pod kierunkiem renomowanej kadry wykładowców z międzynarodowymi sukcesami.
  • Nowoczesne laboratoria analityczne
  • Multidyscyplinarny charakter studiów, aktualna wiedza z kilku obszarów naukowych.
  • Rozwijanie zainteresowań w kołach naukowych: Alkahest, Sherlock oraz Bioaktywni.
  • Możliwość zaangażowania się w działanie Samorządu Studentów.
  • Możliwość podnoszenia kwalifikacji na specjalistycznych szkoleniach i warsztatach.
  • Kontakty z uczelniami zagranicznymi.
  • Udział w międzynarodowych programach wymiany studentów z możliwością podjęcia studiów w innych krajach Unii Europejskiej z dofinansowaniem Dziekana Wydziału Chemii.

Mocne strony

Specjalność powstał w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku pracy poszukującego pracowników w obszarach związanych z produkcją, przetwórstwem i analizą żywności,  a zwłaszcza jej bezpieczeństwem.

Sylwetka absolwenta

Absolwent studiów I stopnia, specjalność analiza żywności będzie przygotowany do podjęcia studiów II stopnia kierunków chemicznych i/lub do podjęcia pracy w ośrodkach rolniczych i przemysłowych oraz jednostkach naukowo-badawczych związanych z produkcją, przetwórstwem i analizą żywności,  w laboratoriach kontroli jakości żywności,  laboratoriach diagnostycznych, analitycznych i środowiskowych. Absolwent studiów pierwszego stopnia powinien posiadać wiedzę ogólną z zakresu nauk chemicznych, biologicznych i fizycznych oraz wiedzę specjalistyczną z zakresu studiowanej specjalności – chemii żywności. W szczególności będzie ona obejmować poszerzoną wiedzę o najnowszych metodach fizykochemicznych stosowanych w produkcji, przetwórstwie i  analizie żywności. Dodatkowo absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności z zakresu technologii i inżynierii chemicznej w przemyśle spożywczym, oraz podstaw prawa i ekonomii w tym zakresie. Absolwent powinien posiadać umiejętność rozwiązywania problemów związanych z projektowaniem i otrzymywaniem innowacyjnych produktów żywnościowych oraz żywności funkcjonalnej.

Co po studiach?

Po specjalności analiza żywności uzyskasz możliwość pracy w firmach działających w sektorze przemysłu spożywczego, ośrodkach rolniczych i jednostkach naukowo-badawczych  związanych z produkcją, przetwórstwem i analizą żywności,  w laboratoriach kontroli jakości żywności,  oraz laboratoriach analitycznych.

Po ukończeniu studiów I stopnia  możesz pogłębić wiedzę na studiach II stopnia i zdobyć tytuł magistra. Studia te nie tylko dadzą Ci wiedzę chemiczną, ale nauczą też dobrej praktyki laboratoryjnej, metod analizy i opracowywania danych pomiarowych oraz ich interpretacji,  analizy i wykorzystania różnych danych oraz źródeł informacji do rozwiązywania napotkanych problemów.

Nauczysz się pracować zarówno samodzielnie, jak i w zespole. Swoje umiejętności i wiedzę z powodzeniem wykorzystasz w wielu różnych firmach oraz instytucjach, zarówno prywatnych, jak i publicznych.

Specjaliści z obszaru analizy i chemii żywności są poszukiwani aktualnie m.in. w zakładach i firmach zajmujących się projektowaniem i otrzymywaniem innowacyjnych produktów żywnościowych oraz żywności funkcjonalnej.