Kod | CHE_AZY_S1 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Chemii |
Kierunek studiów | Chemia, specjalność: Analiza żywności |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | Pierwszego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Czas trwania | 3 lata |
Opłaty | 85 |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Uwaga!
Jeśli wybrałeś więcej, niż jeden kierunek – ustaw priorytety w systemie rekrutacyjnym. To bardzo ważne!
Przyjmiemy Cię na jeden kierunek - ten, który wybrałeś jako priorytet i na którym otrzymasz wystarczającą liczbę punktów. Pozostałe miejsca zwolnią się dla innych osób.
Priorytety możesz zmienić w zakładce Moje konto / Zgłoszenia rekrutacyjne do 8 lipca. Zobacz, jak to zrobić - przejdź do instrukcji
Jeśli chcesz studiować na dwóch kierunkach jednocześnie, prześlij maila do Biura Rekrutacji: rekrutacja@umcs.pl
Terminarz rekrutacji
- 17 kwietnia – rozpoczęcie internetowej rejestracji kandydatów;
- 10 lipca – zakończenie rejestracji i wnoszenia opłat rekrutacyjnych przez kandydatów;
- 16 lipca — zakończenie postępowania kwalifikacyjnego przez komisje rekrutacyjne, ogłoszenie list rankingowych i list osób zakwalifikowanych na studia w ramach limitów miejsc w sposób zwyczajowo przyjęty — poprzez pisemne ogłoszenie w obiektach odpowiednich wydziałów oraz umieszczenie wyników postępowania na osobistych kontach kandydatów w systemie SOR;
- 17-19, 22 lipca — dostarczanie dokumentów w miejscach wyznaczonych przez dziekanów wydziałów i podanych do wiadomości kandydatów w systemie SOR; W przypadku niewypełnienia limitu miejsc w pierwszym, lub kolejnych terminach, komisja rekrutacyjna ogłasza następną listę osób zakwalifikowanych na zwolnione 2 miejsca. Miejsca uważa się za zwolnione, jeżeli liczba osób, które złożyły komplet dokumentów, wyrażając w ten sposób wolę podjęcia studiów, jest mniejsza od limitu przyjęć na dany kierunek studiów określonego zarządzeniem Rektora. Kandydaci mogą nadsyłać wymagane dokumenty za pośrednictwem publicznego operatora pocztowego. W takim wypadku decyduje data doręczenia dokumentów do właściwej komisji rekrutacyjnej.
- 24 lipca – ogłoszenie kolejnej listy osób zakwalifikowanych na zwolnione miejsca;
- 25-26, 29 lipca – dostarczanie dokumentów kandydatów z drugiej listy
Miejsce przyjmowania dokumentów
sala M, budynek Małej Chemii, Plac Marii Curie-Skłodowskiej 3
Godziny przyjmowania dokumentów:
9:00-14:00
tel. (*czynny w terminie i godzinach pracy komisji): 81-537-77-50
Opis kierunku
Jeśli chcesz posiadać gruntowne wykształcenie ogólnouniwersyteckie ze szczególnym uwzględnieniem chemii i analizy żywności to jest to specjalność właśnie dla Ciebie! Po specjalności analiza żywności uzyskasz możliwość pracy w firmach działających w sektorze przemysłu spożywczego, ośrodkach rolniczych i jednostkach naukowo-badawczych związanych z produkcją, przetwórstwem i analizą żywności, w laboratoriach kontroli jakości żywności, oraz laboratoriach analitycznych.
Możliwości w trakcie studiów
- Studia pod kierunkiem renomowanej kadry wykładowców z międzynarodowymi sukcesami.
- Nowoczesne laboratoria analityczne
- Multidyscyplinarny charakter studiów, aktualna wiedza z kilku obszarów naukowych.
- Rozwijanie zainteresowań w kołach naukowych: Alkahest, Sherlock oraz Bioaktywni.
- Możliwość zaangażowania się w działanie Samorządu Studentów.
- Możliwość podnoszenia kwalifikacji na specjalistycznych szkoleniach i warsztatach.
- Kontakty z uczelniami zagranicznymi.
- Udział w międzynarodowych programach wymiany studentów z możliwością podjęcia studiów w innych krajach Unii Europejskiej z dofinansowaniem Dziekana Wydziału Chemii.
Mocne strony
Specjalność powstał w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku pracy poszukującego pracowników w obszarach związanych z produkcją, przetwórstwem i analizą żywności, a zwłaszcza jej bezpieczeństwem.
Sylwetka absolwenta
Absolwent studiów I stopnia, specjalność analiza żywności będzie przygotowany do podjęcia studiów II stopnia kierunków chemicznych i/lub do podjęcia pracy w ośrodkach rolniczych i przemysłowych oraz jednostkach naukowo-badawczych związanych z produkcją, przetwórstwem i analizą żywności, w laboratoriach kontroli jakości żywności, laboratoriach diagnostycznych, analitycznych i środowiskowych. Absolwent studiów pierwszego stopnia powinien posiadać wiedzę ogólną z zakresu nauk chemicznych, biologicznych i fizycznych oraz wiedzę specjalistyczną z zakresu studiowanej specjalności – chemii żywności. W szczególności będzie ona obejmować poszerzoną wiedzę o najnowszych metodach fizykochemicznych stosowanych w produkcji, przetwórstwie i analizie żywności. Dodatkowo absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności z zakresu technologii i inżynierii chemicznej w przemyśle spożywczym, oraz podstaw prawa i ekonomii w tym zakresie. Absolwent powinien posiadać umiejętność rozwiązywania problemów związanych z projektowaniem i otrzymywaniem innowacyjnych produktów żywnościowych oraz żywności funkcjonalnej.
Co po studiach?
Po specjalności analiza żywności uzyskasz możliwość pracy w firmach działających w sektorze przemysłu spożywczego, ośrodkach rolniczych i jednostkach naukowo-badawczych związanych z produkcją, przetwórstwem i analizą żywności, w laboratoriach kontroli jakości żywności, oraz laboratoriach analitycznych.
Po ukończeniu studiów I stopnia możesz pogłębić wiedzę na studiach II stopnia i zdobyć tytuł magistra. Studia te nie tylko dadzą Ci wiedzę chemiczną, ale nauczą też dobrej praktyki laboratoryjnej, metod analizy i opracowywania danych pomiarowych oraz ich interpretacji, analizy i wykorzystania różnych danych oraz źródeł informacji do rozwiązywania napotkanych problemów.
Nauczysz się pracować zarówno samodzielnie, jak i w zespole. Swoje umiejętności i wiedzę z powodzeniem wykorzystasz w wielu różnych firmach oraz instytucjach, zarówno prywatnych, jak i publicznych.
Specjaliści z obszaru analizy i chemii żywności są poszukiwani aktualnie m.in. w zakładach i firmach zajmujących się projektowaniem i otrzymywaniem innowacyjnych produktów żywnościowych oraz żywności funkcjonalnej.